Borsalar Yönünü Nasıl Bulur?
En etkili yatırım piyasalarından birisi olan borsalar bir ülkenin nabzının attığı yerlerdir. Tabi ki ekonomik nabzının attığı yerlerdir. Ekonominin iyi gidip gitmediğini çoğu insan borsadan anlamaktadır. Borsada sert düşüşler yaşandığında kötü bir şeyler olduğu düşünülür. Faiz oranlarının artması döviz fiyatlarının yükselmesi ve hisse senetlerinin düşmesi ekonomide olumsuz bazı şeylerin olduğunu göstermektedir. Borsa endekslerinin seyrinde önemli olan bazı faktörler vardır. Bu faktörler her dönemde başka gelişmeler ile farklı şekilde değerlendirilebilir. Fakat genel olarak borsa endeksleri ekonomik verilerden önemli ölçüde etkilenirler. Son dönemde yaşanana gelişmelerden de bu özelliği çok iyi bir şekilde gözlemlediğimizi söyleyebiliriz.
Ülkede yaşanan siyasi tansiyon borsa endeksleri üzerinde önemli ölçüde etkili olmaktadır. siyasi bir istikrarın olmaması, hükümetin kurulamaması, koalisyon dönemlerinde yaşanan hükümet krizleri, seçim dönemlerinde yaşanan gerginlikler endeksleri etkilemektedir. Bunların dışında hükümetin uyguladığı ekonomik politikalar da borsayı önemli ölçüde etkilemektedir. Örneğin hükümetin yatırımları artırmak amacıyla uygulamaya koyduğu teşvik kanunları, kredi imkanları ve vergi ödemelerinde düzenlemelere gitmeleri gibi gelişmeler de olumlu olarak algılanmaktadır borsalar tarafından.
Ayrıca merkez bankasının uyguladığı politikalar da borsayı etkilemektedir. Örneğin döviz fiyatlarında meydana gelen artışlara doğrudan merkez bankası müdahale etmektedir. Dövizin nabzını düşürmeyi amaçlayan merkez bankası ihaleler açarak piyasaya döviz sürmektedir. Bir diğer faaliyetlerden birisi de merkez bankasının açıkladığı faiz politikalarıdır. Faiz indirimleri yada artırımları da borsayı etkilemektedir.
Son günlerde ülkemizde yaşanan gerginliklerden borsanın nasıl etkilendiğini hepimiz gördük. Gezi parkı gösterileri hükümet karşıtı protestolara dönüştü ve yurt geneline yayıldı. Bu yüzden de piyasalarda tedirginlikler yaşandı. Borsadan önemli miktarlarda çıkışlar yaşandı. Bu çıkışların büyük bölümü yabancı sermaye olunca da borsa mayıs ayında gördüğü tarihi seviye olan 93.000 seviyesinden 71.000 seviyelerine kadar geriledi. Hükümetin uygulamaları ile bir toparlanma evresine girse de satış baskılarının devam ettiği görüldü.